top of page

Poremećaji u prehrani

Da bismo preživjeli – svi moramo jesti, no ne jedemo redoviti niti ono što nam je uistinu potrebno. Ne kaže se uzalud da je „ hrana zdravlje i da je hrana bolest“. Često je hrana riješenje za mnoge životne frustracije, emocije i tada dolazi po problema koji dovode do poremećaja. Neke osobe kad su pod stresom jedu veće količine hrane, a neke osobe jedu manje količine i mogu ući u anoreksiju ili bulimiju.Problemi koji nastaju lošom prehranom su mnogobrojni. Svedoci smo mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti: dijabetes, osteoporoza, celijaka, pretilost. bulimija, anoreksija, povišene masnoće u krvi, bubrežni kamenci, upala žući, čir, razna kožna oboljenja...

 

Znamo da nam probavni sustav započinje u ustima. Danas je problem  pojma"gubitka vremena". Nemamo  vremena sijesti za stol i jesti već se to dešava u prolazu, za radnim stolom ili kompjutorom. Tada su to brzi i loši obroci. Kad se dođe kući poslje posla to su već verenji sati tijelo se opušta i pokazuje sve što mu do tada nedostaje. Tad se krene sa jelom. 

 

Obično su to velike količine namirnica raznih okusa: slano, slatko i kiselo. Bez žvakanja hrana se " guta" i to što je moguće brže " kao da će nam je netko uzeti. Pri tome ne registriramo niti ne razmišljamo o hrani je li ona ukusna ili možada nam  količinski nije toliko potrena.

Ali situacija je svakodnevna. Budući da slabo  žavaćemo ne osjećamo niti okus niti miris. Razvoj sline je premali, a mnogi ne znaju da manjak sline je dobar pokazatelj za rad srca a i  za neke druge tegobe.

 

U današnjoj prehrani sve se više dodaju tvari za pojačani okus i miris, a naš mozak konzumiranjem takve hrane vrlo brzo nauči tražiti namirnice jakih okusa koji su prisutni u  "janky food".

 

 

Zašto moramo jesti?

 

Hrana ima jako veliku ulogu u našim životima i  što možemo osjećati okuse i mirise. Hrana nam je potrebna kao gorivo za naše tijelo, kao i „ gadivni matreijal“ za izgradnju i reguliranje raznih tjelesnih funkcija.

Da bismo preživjeli – svi moramo jesti..Što ćemo jesti, kada i gdje ovisi o mnogim faktorima:  starosnoj dobi, spolu, stilu života, tjelesnoj aktivnosti . Sve više se konzumira  “brza hrana” i kalorične grickalice  koje nas vode na put“ovisnosti“ takovg stila prehrane.

 

U svakodnevnoj je prehrani jako važna ravnoteža, količina i raznovrsnost pripremljene hrane. Osnovne hranjive tvari su: ugljikohidrati, bjelančevine, masnoće, vlakna, vitamini, minerali i voda.

 

 

 

Koji su glavni poremećaji u prehrani?

 

 

 

Što je poremećaj u prehrani?

 

 

Poremećaj u prehrani često je povezan sa emocijama.

Istraživanja su pokazala da je poremećaj u prehrani u direktnoj vezi sa osjećajem mržnje prema vlastitom tijelu i nedostatka samopouzdanja. Neki ljudi uzimanjem previše ili premalo hrane  milse da  će riješiti nagomilane probleme i brige. Postoje tri glavna oblika poremećaja u prehrani. To su anoreksija nervoza, bulimija nervoza i kompulzivno prejedanje

 

 

Tko može oboljeti od takvih poremećaja?

 

 

Čest je slučaj da snažni osjećaji poput ljutnje, krivnje ili tuge, ili pak raskid s partnerom ili promjena škole i prijatelja, također mogu izazvati jedan od spomenutih poremećaja. Takve osobe vjeruju da su “manje vrijedne” i da je nekontrolirano uzimanje hrane samo dokaz njihove nemoći i nesposobnosti. Svima je njima potrebna stručna pomoć.

Ne postoje čvrsta pravila: oboljeti mogu svi, u bilo kojoj dobi, u bilo kojem podneblju ili kulturi. Dokazano je da u društvima u kojima mediji izrazitije naglašavaju vitkost kao važni i neizostavni dio ljepote, boluje veći broj žena nego u društvima koja toleriraju višak kilograma.

 

 

Gdje potražiti pomoć?

 

Ljudi koji boluju od poremećaja u prehrani teško mogu shvatiti da im je potrebna pomoć, no kad to jednom ipak shvate i obrate se stručnjaku, osjetit će veliko olakšanje. Za početak potrebn je prvi korak a to je  razgovor, drugio je  priznanje i prihvaćanje činjenice da bolujemo od spomenutih poremećaja. Nakon toga valja stručnjak ili tim stručnjaka će pomoći u pronalaženju skrivenih izvora problema.

Postoje mnogi oblici terapije i oporavka, a za koji se valja odlučiti ovisi od osobe do osobe.

 

Dobro je poznato da stres je naša svakodnevnica sa kojom smo se naučili živjeti. Pravilnom prehranom možemo pomoći organizmu da se nosi ili sasvim ukloni negativni utjecaj stresa. Odabir namirnica i njihova kombinacija su izuzetno važni za probavne organe koji su na udaru  svakodnevnog stresa.
bottom of page