Funkcionalna hrana za potrebe pojedinaca
Istraživanja ljudskog genoma moglo bi pomoći u otkrivanju načina na koji prehrana utječe na naše gene te zašto pojedinci različito reagiraju na različite nutrijente i različite tipove prehrane.
Ovo bi u budućnosti moglo pomoći u razvoju hrane sa specifičnim nutritivnim efektima, dizajniranim tako da zadovoljavaju određene potrebe pojdinaca.
Takva hrana, sadrži važne komponente koje djeluju na zdravlje ili reduciraju rizik od različitih bolesti, može pomoći u neutraliziranju djelovanja određenih gena pa čak i odgoditi razvoj određenih kroničnih bolesti i zdravstvenih problema.
Područje istraživanja koje možda najviše obećava je istraživanje procesa starenja. Naime, znanstvenici su otkrili da kontrola unosa kilokalorija može povećati životni vijek za 30 – 40 %, no točan mehanizam još nije otkriven. To otkriće moglo bi pomoći u kreiranju jelovnika koji će poboljšati kvalitetu života i produžiti životni vijek.
Možda će čak postati uobičajena procedura koju ja radim više od 20 godina da liječnik, dijetetičar ili nutricionist na osnovu informacija koje nose geni, pojedincima daju savjete o prehrani i izradi jelovnika koja je baš za njih najbolja.
Poznato je da mnoge visoko razvijene zemlje potroše stotine milijuna dolara na edukaciju u svezi prehrane kako bi potakli što veći broj ljudi na kvalitetnu prehranu. Sva značajnija znanstvena istraživanja ukazuju na povezanost prehrane i određenih oboljenja, kao i korelaciju s prehrambenim ponašanjem.
Pravilnom prehranom smanjio bi se broj oboljelih od kroničnih nezaraznih bolesti (pretilost, bolesti srca i krvožilnog sustava, povećani krvni tlak, povećani kolesterol u krvi, povećani trigliceridi u krvi, rak, šećerna bolest, osteoporoza) od kojih neke imaju epidemiološko obilježje. Nažalost, navedeni programi gotovo redovito ne daju značajnije rezultate.
Oldways – novi pristup planiranju prehrane:potiče na promjene prehrambenih navika, ali se oslanja na "tradicionalnu kuhinju" tj. adekvatan odabir namirnica među poznatom hranom. Osim toga, gotovo svaka tradicionalna prehrana zasnovana je na dobrom okusu i jednostavnoj pripremi, što je od značaja, želi li se ljude educirati i potaknuti na novi način prehrane. Cijeli princip prehrane zasnovan je na vrlo jasnim znanstvenim istinama koje podržavaju "prirodnu" hranu.
Do danas, načinjene su četiri modificirane piramide: mediteranske, vegetarijanske, azijske i južno-američke prehrane. U njima je revitaliziran tradicionalni način prehrane i kuhanja, uz primjenu znanstvenih spoznaja, a sve u cilju očuvanja zdravlja.